sedapnyerr... |
Salam.. Kali ni saya nak berkongsi resepi daging masak masam manis ngan korang.. Masakan kegemaran saya ni..Kat kampung selalu orang buat masa kenduri je.. Ada yang panggil masak samrah..saya pun taktau apa nama dia..Takpa...yang penting resepi...dan yang lebih pasti..ianya sangat sedap...Hehehe..
Bahan2nya :
*500 gram daging..(x kisah lah daging bahagian mana pun x pa..ok)
*2 biji kentang
*2 sudu besar rempah kari daging
*air asam jawa,garam,gula dan kicap (jenis apa pun xpa) * 2 sudu besar je.
Bahan kisar...
*15 biji cili kering..(klu nak lagi pedas tambah cili.)
*3 biji bawang besar (saiz sederhana)
* 4 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 sudu kecil jintan manis
Bahan tumis..
*2 biji bawang merah,2 ulas bawang putih,2 kuntum bunga cengkih,2 kuntum bunga lawang dan 1 batang kulit kayu manis..
Cara - cara :
# panaskan minyak..tumis bahan tumis sehingga naik bau.
# masukkan bahan kisar & kacau sehingga mendidih.
# masukkan daging dan tambah 1 cawan air kosong.
# tunggu sehingga air kering separuh..masukkan kentang..tambah kicap.
# perasakan dengan air asam jawa,garam dan gula secukup rasa.
****rasa yang harus ada...masam, manis dan sedikit masin..****
SELAMAT MENCUBA!!!!
No comments:
Post a Comment