WANITA DAN KECANTKAN

WANITA DAN KECANTKAN
Wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan. KLIK gambar

Saturday 12 January 2013

Sambal Istimewa Siput Lala..




MMMMMmmmmmm...sedapnyaa...kalau korang tak caya..korang try la sendiri.. First skali...semua jenis siput boleh guna dalam masakan ni ye...Di sini orang panggil siput lala..kat kampung saya orang panggil siput retak seribu..lala lain...Apa2 pun yang orang panggil...dia tetap spesis tu jugak..hehehe.. Selamat mencuba ye kawan2...

Bahan...
  • cili kering..(dlam 10 tangkai)
  • bawang besar sebiji
  • bawang putih 1 ulas
  • lengkuas 1cm
  • halia 1cm
  • serai 2 batang di ketuk
Semua bahan2 ni blender je...kecuali serai.. 
  • siput
  • gula 
  • garam
  • santan pekat setengah cawan
  • daun kesum
Cara...
  • Panaskan minyak masak...tumiskan bahan yang di blender tadi sampai pecah minyak.
  • goreng sampai garing
  • masukkan santan,gula dan garam..kacau sampai pekat..
  • masukkan daun kesum untuk aroma..
  • masukkan siput... masak sampai siput tu terbuka...
***tak payah tambah air..siput dah ada sir sendiri..***
***seimbangkan rasa gula dan garam..***

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...