Mula2 pelan nak buat mee kuah,tapi tak ada daging pulak kat pasar tadi..last2 saya buat laksa je lah...Hari2 cuti selalunya kitaorang makan lain dari nasi...ye lah..hari2 nasi tak best la kan...Sedap betul laksa hari ni (puji diri...hehe) Pada sesiapa yang nak order boleh...semangkuk Rm2.50.. hehee. senang je nak buat laksa ni..bahan2 pun tak banyak..
Bahan kuah:
ikan kembung,(rebus,asingkan isi,blender)cili kering,belacan,bawang besar..(agak2 je kuantiti bahan..blender),daun kesum,asam keping,bunga kantan..garam.
Cara2:
masak bahan blender cili tadi sampai mendidih,masukkan ikan yg di blender dan masuk kan semua bahan yang lain..tunggu mendidih..perasakan dengan garam secukup rasa..
Ha...senangkan..sapa tak faham angkat tangan!!! boleh tanya cikgu lepas ni ye... hehehe.. yang lain macam biasa la.. rebus laksa,toskan.. taburkan hirisan bawang besar,timun,salad @ daun selom,telur rebus,limau nipis,cili padi dan nenas(kalau suka)....habis... sekian... selamat mencuba..
***macam x puas hati je en.hubby kena pergi keja time cuti***
***sori ye...plating hancur..kalau kt masterchef...kantoi la..***
No comments:
Post a Comment