WANITA DAN KECANTKAN

WANITA DAN KECANTKAN
Wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan. KLIK gambar

Friday, 28 December 2012

Pemakanan Dalam Pantang ( Pa&Ma)

Mari kita kongsi ilmu..Kata orang,kalau kita tak jaga diri kita dengan betul semasa tempoh berpantang, kesihatan kita di hari tua akan jadi masalah..sejauh mana kebenaran nya?!!Bagi saya tak salah kalau kita amalkan untuk kebaikan diri kita..

Berikut adalah amalan yang di sarankan..:

# Elakkan makanan berlemak..#
-boleh menggemukkan..digalakkan mengambil lebih banyak sayuran & ulaman dan masakan yg menggunakan pelbagai jenis rempah ratus.

# Melancarkan proses penghadaman..#
-halia (panas & kering).Dapat memecahkan angin,menghilangkan sejuk badan dan melancarkan penghadaman.

# Atasi masalah kemurungan.#
-daun pegaga ( tonik saraf).Membantu merehatkan dan menambahkan ingatan.

# Pembuangan angin..#
-Sayur sawi ..Dimakan bersama nasi panas.(sebaiknya di celur dahulu)

# Penambah pengeluaran susu ibu..#
-Peria,pegaga,lobak putih & cekur manis..Mengatasi sembelit,menambahkan pengeluaran susu,membersihkan dan melancarkan peredaran darah dlm tubuh.

# Kecantikan wajah..#
-Ikan haruan dan tenggiri..Melicinkan & menegangkan kulit tubuh,membantu menyembuhkan luka dalaman dan luaran tubuh.

# Lawas buang air besar..#
-Campurkan air perahan asam jawa kedalam hidangan ibu berpantang.

# Minuman penambah tenaga..#
-Minum air rebusan serai,halia,kulit kayu manis dan lada hitam..(kurangkan lada bgi yg melahirkan melalui caesarean.)

Makanan yg perlu di elakkan :
*ikan yg berbisa dan gatal..-ikan kembung,cencaru,tongkol,bawal hitam,terubuk & parang.
*sayuran sejuk,menjalar & berangin..-kangkung,timun,keladi,bayam,kacang,petai,terung & jering.
*minuman.- tebu,cincau & kelapa muda.
*buah2an.- nanas,jambu,belimbing,pisang nangka,cempedak,nangka.

**perlu dielakkan kerana menyebabkan sakit tulang,sejuk otot dan lemah sendi.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...