WANITA DAN KECANTKAN

WANITA DAN KECANTKAN
Wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan. KLIK gambar

Monday 10 November 2014

Serawa Nangka Bersagu

Serawa atau setengah orang panggil manisan.Ada juga yang panggil bubur nangka.. Di kampung saya..serawa lebih kepada yg isinya buah. Ada yg buat serawa pisang masam. Sedap dimakan ketika suam-suam. Saya suka makan dengan pulut.

Bahan serawa :
- Isi buah nangka (didadukan)
- Sagu
- Santan
- Gula merah
- sesudu kecil garam
- Daun pandan

Bahan pulut :
- Beras pulut
- Garam
- Air utk masak

Cara memasak :
1. Masakkan air,santan bersama gula merah sehingga mendidih.
2. Masukkan isi buah nangka . Tunggu mendidih .
3. Masukkan sagu yang telah dibasuh dan ditoskan.
4. Biarkan mendidih dan tambahkan garam.
5. Biarkan mendidih selama 5 -10 minit sehingga sagu dan nangka masak.

Cara masak pulut :
1. Panaskan air dalam periuk pengukus.
2. Basuh beras pulut,toskan. Masukkam kedalam bekas utk dikukus.
3. Tambahkan air dan garam kedalam pulut. Masak sehingga pulut menjadi lembut.

Siap !

Akhir sekali, ambil mangkuk..isi le serawa dengan pulut..pastu.. makan le !

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...