Serawa atau setengah orang panggil manisan.Ada juga yang panggil bubur nangka.. Di kampung saya..serawa lebih kepada yg isinya buah. Ada yg buat serawa pisang masam. Sedap dimakan ketika suam-suam. Saya suka makan dengan pulut.
Bahan serawa :
- Isi buah nangka (didadukan)
- Sagu
- Santan
- Gula merah
- sesudu kecil garam
- Daun pandan
Bahan pulut :
- Beras pulut
- Garam
- Air utk masak
Cara memasak :
1. Masakkan air,santan bersama gula merah sehingga mendidih.
2. Masukkan isi buah nangka . Tunggu mendidih .
3. Masukkan sagu yang telah dibasuh dan ditoskan.
4. Biarkan mendidih dan tambahkan garam.
5. Biarkan mendidih selama 5 -10 minit sehingga sagu dan nangka masak.
Cara masak pulut :
1. Panaskan air dalam periuk pengukus.
2. Basuh beras pulut,toskan. Masukkam kedalam bekas utk dikukus.
3. Tambahkan air dan garam kedalam pulut. Masak sehingga pulut menjadi lembut.
Siap !
Akhir sekali, ambil mangkuk..isi le serawa dengan pulut..pastu.. makan le !
No comments:
Post a Comment